Rapport från AW med HD

En härlig sallad från Ginger Hälsobar dukades fram och en skön stämning spred sig av glada och förväntansfulla deltagare.

Nina Åkerlund inledde med att hälsa oss varmt välkomna till detta trevliga event som vår partner HD ordnat åt oss. Jonas Kanje tog över och informerade lite om HD och utvecklingen. HD är Sveriges största lokaltidning, sammanslagen med Sydsvenskan och en del av Bonnier News. I familjen ingår även Dagens Nyheter, Expressen och Dagens Industri. HD har ca 370 medarbetare och papperstidningen tillsammans med hd.se når ca 200 000 läsare varje dag.

Sedan var det dags för Karin Liljedal att berätta mer om Bonnier News Next som jobbar med framtiden. För att kunna spana in i framtiden studerar man mänskligt beteende och man spanar kring vad det är som händer, varför händer det och för vem händer det. För tillfället är det största innovationsområdet VOICE. Det händer oerhörda mängder med innovationer och fokus ligger på att skapa nyheter i voice-miljö. Karin anser att alla behöver tänka på hur Voice kan appliceras i deras miljö för att stå beredda när voice på allvar slår igenom. Man säger att 2019 kommer strategier att sättas för det stora genomslaget som man tänker kan komma redan 2020, men det kan också dröja något längre.
Städerna kommer att förändra utifrån behovet som råder för stunden. Som ex tog Karin upp bussfiler som under en viss tid är för bussar, men som kan förvandlas till gångstråk vid andra tider. Vi fick också förstå att det är idag svårt att föreställa sig vad som verkligen kommer att hända på längre sikt.
Amazons inträde ventilerades också och vad det kommer att innebära. De är absoluta marknadsledare och vi kommer att lära oss mycket inom framförallt logistik och flöden.
Karin visade oss också en framtidsvision på film från UBER som samarbetar intensivt med flygande taxi och bild på ett flytande mejeri i Rotterdam.

Sedan var det Jonas som tog över och berättade om olika beslut som måste fattas varje dag. Vad ska man publicera och vad ska man inte publicera. Vi fick ta del av två olika ”fall” som vi sedan diskuterade. Vi fick förstå att tankar kring betydelsen av viss information och att man måste rannsaka varje gång varför man specificerar något. Andra viktigast är att ta hänsyn till offren och säkerställa att man inte skadar dem.

Mycket tänkvärda funderingar kring etik och om att ge avslöjande detaljer och att inte ge efter för påtryckningar eller hot. Härliga diskussioner avslutade vår stund hos HD.

Vi tackar för en fantastiskt väl genomförd AW med intressanta ämnen och många tankar som surrade omkring i våra huvuden när vi lämnade.