Rapport från AW med sanningsmaskinen

En härlig mingeltallrik med laxburgare med pocherat ägg, pizzaslice, ost, melon, chokladkaka och annat gott serverades.

När sedan Arsha inledde med att ”om du för 9 år sedan investerat 1000:- i bitcoin, hade det idag varit värt 30 MSEK”, blev intresset på topp.
Bitcoin är ett öppet och decentraliserat nätverk där man agerar sk pesudonymt. Det är uppbyggt med blockkedjeteknik vilket innebär, i Bitcoins fall, att det alltid finns register på alla transaktioner. Alltså helt transparent.
De finns de som säger att det är blockkedjetekniken som är innovationen, medans andra menar att det är kryptovalutan Bitcoin som är innovationen och inte blockkedjetekniken i sig självt. Bitcoin är uppbyggt så att det maximalt kommer att finnas 21 miljoner Bitcoin vilket man beräknar nå ca år 2140. Idag finns det ca 17 miljoner Bitcoin. Ju fler Bitcoin det blir desto långsammare går det att ta fram nya.
Bitcoin klarar av ca 4-6 transaktioner per sekund, vilket gör att det blir extremt dyrt för mindre transaktioner. Ett problem är också att det fullkomligt slukar energi. Man har estimerat att Bitcoin gör av med lika mycket energi på ett år som hela Tjeckien med sina ca 11 miljoner invånare. Detta gör dock också att nätverkets integritet är väldigt hög. För desto fler som upprätthåller nätverket, desto större säkerhet har nätverket.
Bitcoin utvecklas hela tiden och man är i teststadiet på ett sk Lightening Network-protokoll som innebär debitering av Bitcoin till ett sk Smart kontrakt. Smarta kontrakt innebär att kontraktet utför sig självt baserat på vad som sagts. Lightning Network lovar, ifall framgångsrikt, att kunna hantera miljontals transaktioner per sekund, nästan helt utan kostnad.
Som exempel för smarta kontrakt fick vi även att man i framtiden kommer att kunna öronmärka tex en slant till barnen – att pengarna då skall gå till ett specifikt ändamål. Om ditt barn försöker använda pengarna till annat går inte det eftersom det är öronmärkt. Alltså programmerbara pengar.
Ja, det var inte helt lätt att förstå men väldigt intressant. Arsha avslutade med 30 minuters frågestund då nyfikenheten var enorm.
Vi fick också testa på att göra egna transaktioner i en App – fast då var det en annan kryptovaluta – Digibyte.”

Ja om sanningen ska fram så är det bäst att veta vad man håller på med😳