Rapport från Business Breakfast

Vi hälsades välkomna med en underbara toner av Eva Almér

Torbjörn Svensson tog ett stadigt grepp om oss när han entrade scenen och började prata om vad man kan göra när livet inte riktigt blir som man tänkt sig.

Torbjörn föddes 1983. Tidigt noterade man att han har en hörselnedsättning och redan vid 3 års ålder fick han Hörapparater. Men det var svårt att få kompisar och hänga med.
När Torbjörn sedan så småningom fick börja på en skola för hörselnedsatta förändrades allt i synnerhet som han fick den hjälp han behövde.

Tidigt visste Torbjörn att han ville bli lastbilschaufför och det blev också hans verklighet. När han inte körde lastbil, körde han MC.Den stora anledningen till dessa två starka intressen var därför att det ger en frihetskänsla.

Men så känner han att han blir väldigt trött och märker också att det är något konstigt med ena ögat. Han blir kallad till ögonundersökning, och får ”domen” att det ser ut som du har en sjukdom som kommer att göra honom blind. Då var Torbjörn 28 år och det kändes som att hamna i ett svart hål för det kändes som livet tog slut. Men så började han skriva om sjukdomen och hur det är att leva med den. Det blev en populär blogg som gjorde att det förändrade hans liv i synnerhet då han förstod att han hjälpte andra med samma problem.
Insikten blev uppenbar – att samhället inte är lika för alla. Han upplevde fördomar som han inte förstått fanns. Men med humorns hjälp ville han informera om hur det är att ha sjukdomen. Och som tex berättade han när han fick frågan om blinda tar med sig glasögon och käpp in i duschen.

Dödligheten är källan till mycket. Dödligeheten fick honom att förstå livet på ett bättre sätt. Nu använder han sin ”egna kompetens” till att hjälpa omgivningen. Idag sprider han livskraft och anordnar vandringar för blinda & döva.
Men… Inget ont som inte har något gott med sig. Att få lugn och ro och slippa höra och se allt brus som finns omkring är en viktig del av givet.
Konsten blev också en fantastisk ny plattform och han började skapa konst av blindkäppar.

Att våga är det viktigaste som finns. Aktiva val är det som för dig vidare. Att ta tag i den situation som finns och som man inte kan göra något åt. Mitt i livet började Björn lära sig/använda sig av teckenspråk. När man vågar så blir man mer som vem som helst. Allas lika värde är viktigast!. Viktigt att göra skillnad. Och snart ska Torbjörn iväg på ett cykeläventyr och Svt sänder 4 avsnitt om hans cykelresa.

Min inspirationskälla – Mina barn ger mig möjligheten att förstå vad livet handlar om och att det enda som existerar är nuet. Text: till dotter Alma 2 år – Du kanske inte har en pappa som ser allt du gör och hör allt du säger. Men du har en pappa som känner att du är en fantastisk liten tjej!
Ge er idag att ta med er – Våga – se hinder som en källa till att det går att hitta nya vägar. Det kan tom bli ännu bättre än ursprungsbanan.

Sdan var det dags för prisutdelning och Nina Åkerlund från MiH var vår ”jultomte”.
Priser från:
Edument: Bidrog med en plats på utbildning i Aglilt ledarskap
A Sustainable Tomorrow: Bidrog med 2 platser på konferensen den 18:e september.
Mitt Liv: Bidrog med mentorskap till en utlandsfödd akademiker
Salong Spegeln: Bidrog med 3 klippningar
Utzon: Bidrog med 3 äventyrsdagar
Båstad Tennis: Bidrog med 2 st biljetter till kvatsfinalerna
Båstad paddel: Bidrog med 2 st veckokort till paddeltennisen.

Nu var det dags för Frida Boisen som började prata om tv program hon är med i.
Frida deltar dels i:
Lyxfällan – Handlar om att det gått åt skogen men att man vill ta tag i det.
Återigen handlar det om att VÅGA som är den bästa vägen att lösa situationer.
Det andra programmet är:
Trolljägarna – Frida tycker att det är fantastiskt att alla har en röst idag genom nätet. Men det finns tyvärr de som använder ”rätten” till att göra förfärliga saker. Trolljägarna känns som en viktigt uppgift då de hittar nättrollen och ställer dem till svars.
Frida har själv drabbats med att hennes dotter fått hot för att hennes mamma gör det hon gör. Se programmet!

Sociala Medier är fantastiska Frida använder sig mycket av dessa för att förstå åt vilket håll hennes följare vill ha saker. Enkla frågor kan man direkt få hjälp med – ett fantastiskt verktyg!

Vad är den största fällan i livet? Att vi måste ta makten över vår tid. Sluta med värdelösa möten. Här finns sjukt mycket att göra. Man är för bekväm med sitt gamla vanliga men om man tar tiden att våga mer med förändringar så kommer man få så mycket igen.

Kontakter är viktigt och det personliga mötet är viktigt! Såna här tillställningar kommer det att bli ännu större behov av i framtiden.
Frida fick oss alla att öppna våra telefoner och Linkedin – och guidade oss in i hur vi kan lätt skapa nya kontakter.

Vi avslutade morgonen med återigen underbara toner från Eva Almér.