Rapport från Cirkelträning i personlig utveckling

En eftermiddag med härlig energi, användbara insikter, glada skratt och nya bekantskaper!

Özlem Tan, tillika arkitekten bakom eventet, hälsade oss välkomna och presenterade alla engagerade ledare och studenterna som skulle lotsa oss igenom eftermiddagens 6 olika stationer.

Mycket lärdom, insikt och glädje genomsyrade varje ”station”.

Sanja Streuli guidade oss igenom mental spotlight och vår plats på scenen. Vi fick tankar i om hur människor kommunicerar med varandra och att vi kommunicerar även när vi inte pratar. Vi fick tankar kring hur en duktig talare faktiskt pratar och det är det vi strävar efter – att bli en bra pratare. Men inte förrän vi tror till 100% på det vi pratar om kan vi bli en riktigt bra pratare. Kloka tankar om att varje dag står vi på en scen och pratar på ett eller annat sätt. Ta ägarskapet över din kommunikation genom att göra ett manus, var tydlig och öva. För visst är det du som ska ha huvudrollen i ditt liv.

Desirée Allard guidade oss igenom konflikter och de känslor som uppstår och om hur viktigt det är att vi tar tag i konflikten när den kommer. En konflikt försvinner inte och den löser inte sig själv och den enda vägen ut är att ta tag i den. Vi fick också förståelse för olika typer av konflikter fördelningskonflikter, positionskonflikter och ordningskonflikter. När man väl tagit tag i en konflikt så infinner sig oftast en befrielse som känns i hela kroppen. Avslutningsvis fick vi kloka ord med oss av Leo Tolstoy: ”Alla tänker på att förändra världen, men inga tänker på att förändra sig själv.

Mats Bengtsson guidade oss igenom kloka tankar kring hur viktigt det är att vi accepterar vårt förflutna och att ta tag i vår historia. Det finns inget rätt eller fel tillfälle – det finns bara tillfälle. Greppa det.  Tänk på vad som gör att du mår bra och ta bort ord som tex tur. Det är ingen tur att du har fina vänner, det har du för att du är en fin vän själv. Mats gav oss en utmaning att titta oss själva in i ögonen 5 minuter per dag och ta hand om de känslor som kommer då. Det skapar förändring och stabilitet.

Kate Kron guidade oss igenom kraften i Coaching. Ditt beteende kan ändras men det är bara du som kan ändra det. Andra kan ge dig verktyg. Viktigt inom Coaching är att ställa kraftfulla frågor, att lyssna aktivt och lämna ansvaret hos den du coachar. Det handlar om att utmana på ett stödjande sätt och få den du coachar att fundera på hur hen ska få fram en plan för att nå sina mål. Och inte minst ta det första steget. Du kan ha mer av vad du vill ha, kraften har du inom dig och Coaching hjälper dig att hitta kraften att nå dina mål.

Özlem Tan guidade oss inom feed-back. En matris som delade in feed-back I generell och specifik. Och i positiv och negativ. Den generella feed-backen som ”du är bra” är den feed-back vi använder mest. Den negativa generella feed-backen som tex ”du är värdelös” är en form av härskarteknik och är endast nedtryckande. Den specifika feed-backen är den mest kraftfulla. När vi får ledning i precis det som var bra har vi en tendens att verkligen försöka göra det igen. Den negativa specifika som tex du måst hålla undan efter dig, behövs som komplement för att skapa en balans. Men inte för ofta. Feed-back ska man alltid ge när man vill hjälpa en person att bli bättre.

Dennis Westerberg guidade oss igenom spännande tankar kring nu. Kan vi hitta en startpunkt eller en slutpunkt på nu. Vi fick en bild om hur det är att vara i Zonen då allt flyter och känslor är glädje, avslappnat, tilltro, klok mm mm. Då motsatsen är ur Zoonen och vi blir trötta, aggressiva, fula, kassa mm mm. Vi tror kanske att vårt mentala välbefinnande avgörs av det som vi tänker på. Men det stämmer inte för det beror på vad vi tänker om det vi tänker på.

Nu vet vi hur vi tar plats på scenen, tar tag i konfliker,  jobbar med hälsan inifrån och ut, vilken kraft Coaching har, hur feed-back bäst görs och om att vara i Zoonen.

Vi vill passa på att tacka alla som var med och bidrog till denna härliga eftermiddag. Till alla otroligt engagerade ledare. Alla studenter som lotsade oss runt och inte minst till Mindpark som upplät sina lokaler och ordnade med härlig fika och mumsiga wraps.

Nedan kan du få ytterligare information om våra fantastiska ledare som skapade en eftermiddag som vi har med oss länge!

Sanja Streuli – http://www.betterchange.se

Desirée Allard – http://www.allardcc.se/.

Mats Bengtsson – https://www.stabilstyrka.se/.

Kate Kron – http://www.simplyyellow.se/.

Dennis Westerberg – https://denniswesterberg.com/