Rapport från Frukost med Sofia Appelgren

En härlig vårmorgon mötte oss med ett glittrande sund och mumsiga mackor åts under ett skönt sorl och härlig stämning.

Väl inne i konsertsalen hälsade Kristian oss välkomna och presenterade dagens talare Sofia Appelgren välkommen upp på scenen.

Sofia inledde med att livet såväl som arbetslivet sällan är en spikrak resa, utan det handlar om att förstå, anpassa och våga ta nya vägar.

Vi fick sedan följa med till fredagen den 13:e mars 1982 då Sofia föddes. Nr 13 anser Sofia förresten som ett turtal för att inte tala om fredagen den 13:e!

Det är framförallt 3 barndomsminnen som format Sofias liv och värderingar.

1. Sofias mamma ville bli präst och satte Sofia i en förskola som hette Morgonsol och drevs av Frälsningsarmen. Där fick hon förstå att det är självklart att dela med sig till och ta hand om människor som behövde. Bla sjöng de för äldre.

2. Fröken Anita läste om Ruby Bridges. Den handlar om när New Oreleans införde på 60-talet att afroamerikanska barn skulle få gå i samma skola som alla vita barn. Om hur Ruby gick rak igenom arga samlingar av människor som skrek åt henne. Och hur hon berättade att hon sedan bad för de som inte bad utan skrek och var arga.

3. Sofia var som liten flicka oftast hack-kyckling i skolan. När plötsligt en dag den mest populära flickan frågar om de ska leka blir Sofia så glad. Men det visar sig vara en set-up och bakom ett hus blir Sofia nedslagen och sparkad på så att hon faller ihop. Då tänkte hon på Ruby och vågade gå stark igenom händelsen.

Sofias pappa var ute och reste i hela världen. Med sig hem tog han med sig många fantastiska saker, historier och foton. Den nyfikenheten som fanns i familjen öppnade upp för Sofias fortsatta intresse för olika kulturer, mångfald och gemenskap.

En viktig fråga att ställa sig är ”Hur kan vi leva i fred i världen”?. Sofia visade följande värderingskarta:

Sverige är väldens mest sekulariserade land. Vilket är på gott och på ont. Kan ibland vara svårt att finna gemensamma värdegrunder.

Härnäst fick vi ta del av intressanta tankar om hur man startar en rörelse. Sofia visade en mycket slående film som ni kan se på:

Kort sammanfattning är att:
1. En ledare måste ha modet att våga försöka intensivt och över en tid.
2. När den första ”följaren” kommer så skapar hen en interaktion med följaren som visar att de är ”lika” och tillsammans jobbar framåt.
3.När sedan nästa kommer på så är det inte längre en ledare utan en grupp och då blir det en rörelse.

När Sofia fick sitt första barn och insåg att hon inte hade föräldraförsäkring utan blev hänvisad till socialen, startade hon en salladsbar eftersom hon tyckte att hon var frisk och kunde jobba. En salladsbar som så småningom kom i blockad av facket för att man inte skrivit avtal. Blockaden förde med sig hot och avsky mot Sofia och gick så långt så att polisen ansåg att Sofias familj behövde beskydd efter mordhot.

Nu började nästa resa.
Vi kanske inte riktigt kan bli av med våra fördomar men vi kan bli medvetna om dem. Och det är det Mitt Liv handlar om. Att förstå våra nysvenskar och ta vara på alla de fantastiska kunskaper som finns. Många gånger är företag i behov av kunskaper som man inte inser finns på ”hemmaplan”. Det handlar också om att stärka självförtroendet för många av våra nysvenskar, att öppna upp för nya nätverk och kontakter som förhoppningsvis resulterar i jobb.

Nu blev det dags för Mark Atkins att entra scenen och berätta om hur han kom till Sverige och under 2 års tid inte fick komma på intervjuer. Han fick hjälp av MittLiv som resulterade i jobb på Duni inom hans kvalifikationsområde. Mark’s absolut största råd är att aldrig ge upp och att skynda sig ut för nätverkande, hur jobbigt det än kan kännas.

Sedan fick vi ta del av Stumpenensemblens program och viktiga föreställning som gästspelas av Maria Öhrn. Gå gärna in och kolla in på; http://stumpenensemblen.se/

Slutligen fick vi ett heligt lotteri av våra generösa utställare:
Pangea UF,

Skapa UF, https://www.skapauf.com.se/
Maria Öhrn, http://www.marieohrn.se/
Nestle,https://www.nestle.se/
Bomässan, https://bomassa.se/se/massor/bomassa-helsingborg-2019/

Tack alla som var med och bidrog till en härlig morgon!