Rapport från ”Hitta” med Andreas Ekström

Härligt sorl med glada röster trotsade både mörker och blåst. Utställare, medlemmar och gäster skapade en förväntansfull stämning och när vi satt oss och sorlet tystnat, hälsade Mats Boson oss välkomna in i värmen.  Morgonens talare, Andreas Edström, entrade scenen och nyfikenheten var stor.

Medan bilder från google maps svepte förbi i bakgrunden berättade Andreas om sina funderingar kring begreppet ”hitta” på flera plan. Människan och maskinen är ett stort ämne och tankar kring hur mobilen påverkat vår förmåga att tänka långsamt blev ett intressant perspektiv.

Mycket tänkvärda tankar kring hur vår verklighet ibland måste förvrängas och Andreas tar som exempel jordglob kontra platt världskarta. För att behålla avstånd måste storleken påverkas. Vi uppmärksammades också på googles förmåga att synliggöra landsgränser beroende på i vilket land man befann sig i.

Vi kommer tillbaka till tankarna om hur vår mobil påverkar våra liv och för Andreas del blev det väldigt påtagligt då han återbesökte ett museum i Los Angeles. Han ville så gärna tillbaka dit igen, men när han väl var där kunde han inte ta in miljön. Mobilen pockade på uppmärksamhet hela tiden. När sedan en kollega utsattes för racistiska påhopp på twitter, blev beslutet att logga ut påtagligt.

Rätten att bli glömd är ett annan vinkel som Andreas tog upp och informerade om att det började  med en spanjor som gjort en ekonomisk förseelse och i Spanien skriver media ut namn. När rättsstaten bestämt tidsbestämt straff och man borde vara fri efter det, ger google livstid. Det gjorde att han stämde google och fick rätt. Men resultatet är att sökning på hans namn inte får träff på den aktuella artikeln, men artikeln finns kvar.

Nätneutralitet är ett begrepp Andreas tycker vi bör fundera på. Det handlar om principen att all internet trafik skall behandlas lika. En väldigt viktig princip som det i vissa länder börjar ruckas på. Det kan skapa stora problem.

När ett nytt världsomfattande skede börjar, pratar man om 100 år av kaos innan det hamnar på plats. Den digitala revolutionen kommer att halvera den tiden till 50 år. Men det innebär att vi har ytterligare 25 år kvar av kaos. Till detta tar Andreas upp problemet att beprövad vetenskap inte blir prioritet utan att man ger sin tillit till en människa som skapar sin egen sanning. Att inte vaccinera sitt barn mot mässling är ett sådant exempel.

Nu växlar Andreas in på den personliga plattformen och berättar om att han 2012 får besked om att skrumplever tagit fart. Andreas enda väg ut ur sjukdomen är donation. Vi alla kände hur känslostormen tog fart när vi inser att Andreas väntar just på en donation. Att behöva vara beroende av någon annans människa slut på jordelivet för att själv kunna leva. Men också tanken på att varje människa som donerar sina organ kan rädda sex andra människor liv, gjorde att vi alla fick oss en rejäl funderare. Och har vi ännu inte satt upp oss som donator bör vi göra det. Alltför många liv går idag till spillo för att min inte tagit en aktiv ståndpunkt i frågan.

Nu blev det dags för födelsedagsbarnet Hallå med Jannik Hansen att extra scenen och vi fick höra hur härligt det är att få göra en Skånes gladaste tidning.

Hanna Candell från Helsingborg City berättade om aktiviteter i staden och uppmanade oss att vara med på invigningen av nya Söder kl 12 idag. Den största utmaningen för en citykärna idag är att skapa förutsättningar för en fysisk plattform i den digitala världen. Den vision man jobbar mest med är att få besökare att vilja komma igen.

Valberedningen, representerade av Jerker Jacobsson och Thorsten Karlén berättade om sitt jobb med att rekrytera styrelseledamöter. Alla tips är varmt välkomna. De strävar efter att ha ett mångfald i styrelsen på många plan. Män/kvinnor, geografiskt, branscher, ålder mm.

Skön julstämning infann sig när Nina Åkerlund och Sanja Streuli bjöd på smakprov från sin dinnershow Christmas under the Mistletoe. Den vill vi inte missa! Här hittar du mer information.

Slutligen blev det utlottning av fina presenter och vi tackar Nätverket Cykelvänlig arbetsplats, Linnéaträdgården, Valberedningen, Helsingborg City och HD/Hallå för generösa gåvor.