Rapport från Lucia i Mariakyrkan

 

En stämningsfull morgon avslutade årets alla event.

Morgonpigga minglare samlades på kyrkbacken där det bjöds på glögg, pepparkakor, kaffe och lussebullar. Regnet låg i luften och kylan trängde på, och när dörrarna till kyrkan öppnades, fylldes det på snabbt.

Klockorna ringde in och det fantastiska luciatåget som anordnats av Wiselgrensskolan under ledning av Anne Udén Christoffersen, tågade in sjungandes luciasången. Sköna toner skapade en underbar känsla av ro men också förväntan i hela kroppen. Flera sånger avlöste varandra och utstrålade tradition, värme och stämning såväl som mångfald och inkluderande. Efter avslutande utgång tog morgonens presentatör och projektledare, Nina Åkerlund över mikrofonen och hälsade oss alla välkomna och vår ordförande,  Kristian Johansson, välkomnades att ta ordet.

Kristian inledde med känslan av att ett år går så fort. Hur viktigt det är att vi tänker på att stanna upp och ta det lugnt och inte minst, känna efter. Kristian passade också på att tacka alla som gjort denna morgon möjlig. Till alla som på något sätt bidrar med att knyta ihop alla delar, med värmande drycker och goda lussekatter, med sång, med ljud, med tal och mycket annat.

Marknadsföreningen som arrangerar detta härliga morgon och många andra möten för näringslivet, studenter och alla som vill vara med och bidra till och utveckla samhällslivet, har under året påbörjat en förändringsfas. Vi strävar efter att göra oss mer tillgängliga på fler ställen i regionen, på olika tider och i fler sammanhang och ibland nischade mindre inriktningar. Det har varit ett spännande år att få vara en del av förändringsarbetet inom MiH. Att vi nu bygger upp en tydligare plattform för näringslivet och skapar mer relevant innehåll har kännas som rätt väg att gå. Det personliga mötet är en viktig del för olika utvecklingar men också för att skapa förståelse och inblick i helheten. Tillsammans med våra partners och medlemmar vill vi vara den naturliga knutpunkten för olika delar inom näringsliv, studenter, samhället och regionen.

Kristian passade också på att tacka för allt det stöd och förståelse för detta förändringsarbete som MiH får och för alla som vill vara med och bidra till en starkare region genom samarbete och personliga möten. Ett speciellt tack till våra huvudpartners, HD/Sydsvenskan, Clarion Grand Hotel, Swedbank, Helsingborgs stad, Börjessons Bil och Edument.

Nu var det dags att njuta ytterligare sköna toner. Nina Åkerlund passade också på att förtydliga hur viktigt det är att göra saker tillsammans, finna glädje och reflektera innan hon presenterade Anton Cornelius som bjöd på juliga toner.

Morgonens präst, Tony Strepin blev näste man att axla talarrollen. Inledningsvis fick vi tänkvärda ord från Per Lagerkvist’s Aftonland som skrevs 1953. Tänkvärt om att livet har en början och ett slut och vad det är för avtryck vi vill lämna efter oss. Vi fick också höra historien om Lucia som daterar bak till 200-talet. En stark tro hos lucia drev henne att alltid försöka göra allt hon kunde för de som hade det svårt. När hon samlade ihop mat och annat ville hon kunna bära så mycket som möjligt när hon skulle ge till behövande och satte därför ljusen på huvudet.Lucia mötte ett dessvärre ett förfärligt öde när hon straffades för att inte fullfölja äktenskap med den man som hon var bortlovad till. Lucia blev sedermera helgonförklarad som skyddshelgon för synskadade, sjuka barn, bönder och prostituerade. Ursprungssägnen har blandats upp med olika saker men ända sedan 1700-talet har vi firat Lucia.

Anton skapade ytterligare julstämning och Nina bjöd på amerikansk julkänsla innan det var dags att återgå till våra vanliga rutiner.

Tack alla som var med och bidrog till denna sköna morgon av eftertänksamhet och ljuvliga intryck och toner.

Vi önskar er alla en härlig jul och allt gott på det nya året och så ses vi igen 2019 med start den 15 januari!