Rapport från lunch med Glädjeministern

Vilken glädje, vilken energi – ja att Leila Karchaoui kallar sig för glädjeministern tyckte vi var mycket passande.

Efter en något turbulent morgon då vi hastigt blev tvungna att byta lokal, kunde närmre 40 förväntansfulla lunchdeltagare äta lunch tillsammans på Jacob Hansens hus. Först och främst vill vi tacka Jesper Liljegren som upplät och ordnade med ny lokal med så kort varsel och även Holy Green som snabbt fixade fram 40 sallader och nypressad juice.

Direkt hemkommen ifrån Tunisien som är Leilas föräldrars födelseland, där Leila varit på sin mormors begravning, trollbinder Leila oss från första stund.

Efter att blivit presenterad av Acke Salem, som det dessutom visade sig hade många många beröringspunkter, körde Leila igång en presentation med sällan skådad energi.

Leila börjar med information om hur viktigt det är att vi hittar den viktiga Deleteknappen. Den där knappen som tar bort onödig information som inte ger något mervärde.

Många av de värderingar och klok inställning Leila har, kommer ifrån Leilas morfar. En man som betyder enormt mycket för Leila. Hennes morfar var en entreprenör som kanaliserade sina drivkrafter till saker som skapar hållbara resultat. Här trycker Leila på att det handlar inte lika mycket om produkten eller tjänsten man säljer, utan om känslan som själva utförandet har gett. Det är känslan som sitter i och som sedan leder till hållbarhet, relationer och återköp.

Vi fick höra om Leilas dröm om att bygga hus i Tunisien. Morfar sa att han gärna hjälpte till, men Leila själv skulle fixa all finansiering och administration. Det förstnämnda var inga problem, men administrationen visade sig vara en utmaning. Vid samtal med personer som var vana vid att bli mutade försökte Leila förklara att hon var från Sverige och faktiskt vår Glädjeminister. Till svar fick hon att Sverige ligger lite före. Leila råkade nämna att det också finns en gnällminister och frågan om vad en gnällminister gjorde kom väldigt snabbt. Leila hade lättare att svara på frågan om vad en glädjeminister gjorde – jo det är att skapa välmående i varje led och varje område.

Men lustigt nog är det faktiskt så, att i Sverige som har det så otroligt bra, så gnäller vi väldigt mycket. Vi är deprimerade – visste vi om att 1 miljon människor i Sverige äter antidepressiva medel.

När Leila skulle söka ett jobb så fick hon inblick i känslan av att människor faktiskt inte tyckte att hon passade in i vissa sammanhang. Inte pga kompetens utan pga att hon hade utlandsfödda föräldrar och såg ”annorlunda” ut. Men hon insåg också att många ”svenskar” ofta kände att de inte tillhörde ”normen”, inte passade in pga klädsel eller något annat som osynligt satts upp. Leila bestämde sig för att annorlunda är bra och för att det är styrkan i livet.

Varje dygn har vi 86 400 sekunder. Vad gör vi av alla sekunder. Vi fick leka med tanken att vi varje dag fick 86 400 kr. Vad skulle vi göra av dem? hur mycket skulle vi investera, hur mycket skulle vi köpa för, skulle vi låta något ”förfalla”. På samma sätt bör vi tänka om vår tid. Investera i dig själv.

Av vår vecka har vi 33% fritid (övrig tid är arbete och sömn). På den här tiden ska vi hinna hämta/lämna barn, gå ut med hunden, handla, städa mm. Vad viktigt det är att vi trivs på jobbet. För vad förfärligt det vore om vi inte trivdes med 33% av vårt liv.  Så slösa inte bort humankapitalet! Trivs man på jobbet så går företaget också mycket bättre.

Vi fick också kloka funderingar kring att lyssna. Tänk på hur du lyssnar. Du kommunicerar med så mycket mer än ordet. Ditt kroppsspråk avslöjar dig om du inte är ”där” när du lyssnar.

Leila hade nu hållt i en låda en stund. Och äntligen fick vi veta vad som fanns i lådan. En diamant! En diamant som symboliserar att alla människor har en diamant i sig. En diamant som vi måste vårda, putsa och ta hand om. Med vår diamant kan vi berika våra liv, men kanske viktigast av allt vi kan berika andras liv. Eller som Leila uttrycker det – ”Berika ditt liv så att du gör skillnad för många människor”. En enkel sak är tex ”high five” – det ger dopaminer som skapar kreativitet. Testa det! – ge en ”high five” till människor du möter och se vad som händer.

Leila hade ytterligare en låda. Men den öppnades inte. Den symboliserar att Leila tänker att vi behöver lagar och regler. Det är boxen. Man ska inte gå utanför boxen. Däremot ska du ta tillvara på allt det du har i boxen och göra saker på rätt sätt. Leila tyckte också att vi ofta är väldigt duktiga och engagerade i att ta hand om oss. Men inte riktigt hela vägen. Ofta lägger vi väldigt mycket fokus på vad vi äter och träning, men vi får inte glömma att ta hand om våra relationer.

Leila berättade också om sin karriär inom löpning. Hur hon gick med på att springa i Göteborgsvarvet. För visst hade hon sprungit, i varje fall snabbt till bussen. Med en fantastisk inlevelse berättar hon om vassa stenen i handen som hon tryckte så hårt in i handflatan så att den smärtan skulle ”ta bort” smärtan av att hon fått håll. Eller när hon nästan var på väg att ta bussen sista biten in i mål. Då hon fick höra att ”kom igen nu, du är inte den som ger upp” och ”du orkar lite till”. Och det gjorde hon. I mål kom hon. Den känslan var fantastisk. Så mycket bättre än att komma in i mål med bussen.l j l  Underskatta aldrig – du kan mer!

Slutligen pratade Leila om hur man paketerar sitt budskap. Med exakt samma innehåll så kan du lägga det i en svart tråkig sopsäck eller i en fin och lättburen påse.

Leilas budskap är att se till att ”Maxa ditt liv”. Från sin morfar bär hon med sig att varje morgon bestämma sig för att det här ska bli bästa dagen i mitt liv. Det innebär att känslan av ”Äntligen Måndag” ska vara dominerande. Och det har den varit för Leila. Till och med så dominerande att hennes medarbetare började bli oroliga för hur hon egentligen hade det hemma på helgen, berättar Leila med sitt underbara skratt.

Slutligen fick vi frågan vad vi tar med oss av denna lunchen.

GLÄDJE – DIMANTEN – SOPSÄCKEN

Följ gärna Leila på Instagram: Glädjeministern

Vårt betyg till Leila blev 5 av 5 möjliga!