Rapport från Lunch med Ljud

Vi serverades en härlig pumpasoppa med rostade sesamfrön och kanelstänkt pumpa. Mumsigt gott tyckte vi och åt så att Via95 fick trolla fram en utsökt hummersoppa efter det.

Vi fick sedan en fantastisk inblick i radions och ljudets värld och resa genom tiderna.

Mattias Gustavsson inledde med att han alltid varit passionerad av ljud och känner en speciell relation till ljud som länge varit en viktig del för honom.

Radiobranschen omsätter ca 1 miljard och den växer hela tiden. Tex har Radiobranschen växt med 16% sedan 2014. Att jämföras med TV som minskat med 22%.

Vi fick reda på att genomsnittslyssning på radio är 153 minuter per dag och person och lyssna är det nya läsa.

En bild säger mer än 1000 år brukar man säga. Men nu är ljudet på väg in i samma kategori. Ljudloggor för företag är verkligen på uppkommande och en viktig bit att ta tag i om man inte redan gjort det. Med ljud kan man också beskriva platser och/och eller känslor och det fick vi smakprov på när vi fick ta del av ett projekt som gjorts för Appollo resor.

Blogg går mot Podd är ytterligare ett exempel på att ljudet ”tar över”. Och vi fick också spännande inblick i Siri, Google och Amazons olika rösthjälper som blev väldigt tydliga hur det kan förenkla livet.

2017 spådde man att 30% av alla sökningar på nätet skulle ske med ljud. 2018 nådde man 19%. AI kommer i framtiden att kunna boka tider hos frisören eller annat. Saker som kan kännas långt fram, men det rör sig i en hastighet framåt så snart är det en självklarhet.

3D tekniken appliceras också med ljud och inte minst inom den medicinska avdelningen fick vi se fantastiska exempel på hur tex en blind i framtiden ska kunna röra sig fritt utan käpp med hjälp av ljud. Kolla gärna in: http://theimpossiblerun.com/

Också smaker kan påverkas av ljud och Max hamburgare har jobbat med detta. Kolla gärna in ett smakäventyr i stereo: https://youtu.be/fo5jXiQLuUE

Trevlig helg! Gärna med Retro FM:
http://listen.streamon.fm/retrosydvast