Rapport från lunch med Oatly

Vilken härlig Lunch – fantastisk mat i kombination med intressant föredrag. Mycket bättre kan det inte bli!

Vi började med att äta den fantastiska måltiden Fredrik Grund från Bygdis.se tillagat.

Kryddsotad rotselleri på bädd av skogssvamp, lök och morot /
Blomkålsris och krämig sky på soltorkad tomat och basilika.

Det var många varma ord om maten – tack för det Fredrik!

Karin Hofko välkomnade oss till denna lunch och presenterade dagens talare – Linda Nordgren från Oatly.

Vi fick ta del av en framgångssaga om när forskare vid Lunds universitet upptäckte att naturliga enzymer kan omvandla fiberrik havre till näringsriktig flytande föda, och hur det ledde till grundadet av Oatly på 90-talet.
Oatly jobbar stenhårt för att vi ska kunna minska ner, eller rent av utesluta, mejeriprodukter men ändå bibehålla smak, konsistens och näring.
Dessutom strävar Oatly kontinuerligt för att bidra till en mer hållbar planet och klimatpåverkan. Man väntar inte på att myndigheter och andra ska lägga in riktningen, det går för långsamt tycker man. Istället jobbar man intensivt med att driva på och vara banbrytare.
2-3% av omsättningen går direkt tillbaka in till forskning för att bidra till bättre produkter och bättre förutsättningar.

Vi avslutade med härliga samtal från engagerade deltagare. Många ville veta mer om varför man har palmolja i produkterna och även den föga smickrande nomineringen från matfusket kom på tal. Men nyfikenheten och engagemanget för att få mer information om hur man kan själv bidra till en bättre värld och tips på hur man kan få andra att förändra sig dominerade.

Linda bjöd dessutom på en goodie-bag med lite godsaker i – chokladdrycken blev väl mottagen och insikten om att Oatly numera också gör glass föll också i smaken.

En härlig lunch med WOW NO COW!

PS – flera har frågat efter recepten och även om möjlighet till en matlagningskväll då vi gör samma meny. MiH återkommer 😃